Народна Библиотека
"Доситеј Новаковић"

ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ "ОД МАЧА ДО КУБУРЕ"

У среду, 29. маја, представили смо књигу „Од мача до кубуре“, коју је објавила издавачка кућа „Only Smiley“ из Ниша. О књизи су говорили Милош Петковић и Младен Ђорђевић приређивачи књиге, као и Александар Шљивић, стручни консултатн.
Како у поднаслову пише, књига представља „збор најистакнутијих српских витезова, владара и хајдука. Приређивачи, млади али већ афирмисани аутори су се потрудили да књига буде, поучна и забавна, нудећи спој научно утврђених чињеница и наших митова, легенди и фикције, кроз савремени стил писања, близак популарној епској фантастици, који је посебно привлачан млађој читалачкој публици.
Случајно или не, ово је и прво званично представљање књиге, по изласку из штампе и наставак сарадње са ИК „Only Smiley“ из Ниша, са којом, већ годинама, организујемо и мини сајмове књига.
У п...

Детаљније

08/10/2019

ОКРУГЛИ СТО - ЈЕСЕТРЕ

У уторак, 21. маја, у промотивној сали одржан је округли сто „Израда бизнис плана за креирање бренда „јесетри“ и развој туризма“.
Весна Максимовић, представник Светске организације за природу (WWF) представила је студију „Развијање алтернативнох извора прихода“, која је урађена у оквиру пројекта „Живот за дунавске јесетре“. Студија је урађена у оквиру Пројекта „Живот за дунавске јесетре“, који спроводи WWF, а финансира ЕУ.
У радном делу, у отвореној дискусији сакупљене су и разматране пословне идеје ради израде бизнис плана за развијање јесетри као туристичког бренда. Циљ је стварање пословних прилика у којима се извор прихода за локално становништво не заснива на лову јесетарских врста и производњи кавијара, већ на креирању алтернативних извора прихода и развој локалне заједнице, пошто и јесетре могу да буду бренд Неготина. Изградњом бране ХЕ Ђердап 2, најдаље где јесетре, живи ...

Детаљније

27/05/2019

НОВИ БРОЈ ЧАСОПИСА "БИБЛИОПИС"

НОВИ БРОЈ ЧАСОПИСА "БИБЛИОПИС"-часописа за књижевност, уметност, културу и библиотекарство
Број 13-14, 2018

...

Детаљније

27/05/2019

Дан словенске писмености и културе

Дан словенске писмености и културе обележава се 24. маја.То је Дан словенских просветитеља Ћирила и Методија, Грка из Солуна, оснивача словенске књижевности и твораца првог словенског писма - глагољице. То писмо су створили прилагођавањем грчке азбуке словенским гласовним потребама на које су превели више црквених књига. Наша Библиотека обележила је овај дан едукативном радионицом "Настанак књиге и писма", са ученицима ОШ "Вук Караџић", подручно одељење из Јасенице и њиховом учитељицом Иреном Јовић.

...

Детаљније

27/05/2019

130 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ЧИКА АНДРЕ

На дечијем одељењу Народне библиотеке "Доситеј Новаковић" одржана је презентација и радионица посвећена животу и раду Андре Франичевића, нашег познатог песника из Јабуковца.Овом приликом наши гости су били ученици II1 ОШ "Вук Караџић" са својом учитељицом Слађаном Петковић Констандиновић.

...

Детаљније

27/05/2019