Народна Библиотека
"Доситеј Новаковић"

МАСТЕРКЛАС У БИБЛИОТЕЦИ

У организацији Ане и Драгана Данесковића, професора УШ "Стеван Мокрањац" на дечијем одељењу Народне библиотеке "Доситеј Новаковић", одржан је Мастерклас.Са децом је радио проф. др Слободан Миливојевић.

...

Детаљније

27/05/2019

МАЈСКА НАГРАДА ВЛАСТИ МЛАДЕНОВИЋУ

Мајска награда општине Неготин за постигнуте резултате и значајан допринос у развоју општине Неготин, у 2018. години, у области културног и књижевног стваралаштва, додељена је Власти Младеновићу, нашем колеги, библиотекару.
Честитамо!

...

Детаљније

14/05/2019

ШКОЛЕ СВОМЕ ГРАДУ

У оквиру Мајских свечаности одржан је програм "Школе своме граду". У овом програму учествовале су све основне школе и ПУ "Пчелица". Ову манифестацију организовала је Народна библиотека "Доситеј Новаковић" Неготин уз техничку подршку Дома културе, а под покровитељством Општине Неготин. На литерарном и ликовном конкурсу "Тајна старог Неготина", који је расписан поводом Дана општине Неготин, награђени су ученици:

Литерарни конкурсу:

узраст од 1. до 4. разреда Марија Маринковић, 3/2 ОШ "Вук Караџић"

узраст од 5. до 8. разреда Софија Бируцић, 7/2 ОШ "Вук Караџић"

похвала: Драгана Недељковић, 7/3 ОШ "Бранко Радичевић"

Ликовни конкурс:

Андрија Јовановић, 5/2 ОШ "Вера Радосављевић"
похвала: Марија Стојановић, 6. разред ОШ "12. септембар"

...

Детаљније

13/05/2019

ЛАЂА ФРАНЦУСКА МИХАЈЛА Ј. ЗАСТАВНИКОВИЋА

У оквиру Мајских свечаности 2019, у промотивној сали представљена је књига "Лађа француска Михајла Ј. Заставниковића", коју је приредио Дејан Томић, а у издању "Прометеја" из Новог Сада, "Гаса Србије" из Краљева и Народне библиотеке "Доситеј Новаковић" Неготин.
Михајло Ј. Заставниковић аутор чувених песама „Тамо далеко“, „Креће се лађа француска“ и других антологијских и химничких песама, као и прозних записа о албанској голготи српског народа, дуго је био скрајнут. Многи нису знали ко је аутор тих песама, које су прихваћене у народу тако да су скоро народне песме. Овом књигом исправља се неправда према овом песнику и значајној личности српске историје, а који је животно везан за Неготин и сахрањен је на неготинском гробљу. Књига је посебно значајна и за историју и културу Неготина. Пред бројним поштоваоцима неготинске културе о књизи су говорили: Зоран Колунџија, директор и уредник ИК "Прометеј", која ...

Детаљније

13/05/2019

ХУМАНИТАРНА ПРОДАЈНА ИЗЛОЖБА

 Хуманитарна креативна радионица "Ускршња чаролија - исти а различити", која је трајала током априла, завршена је. Хуманитарна продајна изложба дечјих радова, насталих у креативној радионици "Ускршња чаролија - исти а различити", коју је наша Библиотека организовала у сарадњи са ОШ "12. септембар", а чији су учесници били сви ученици од првог до четвртог разреда градских и сеоских основних школа одржана је у четвртак, 25. априла у градском парку.
Креативна радионица „Ускршња чаролија – исти а различти“ реализована је као заједнички пројекат ОШ „12. септембар“ и Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“, Координатори пројекта биле су Снежана Биговић и Маја Манић.
Пројекат је подржала Општина Неготин, а реализицају су помогли и: "Алта боје", ЈКП "Бадњево", Туристичка организација Општине Неготин.
Захваљујемо се на помоћи и сарадњи. 
Укупно је прикупљено 157.670,00 динара. Сав приход намењ...

Детаљније

07/05/2019