Народна Библиотека
"Доситеј Новаковић"

Представљање књиге: "Дневник песника"

Поводом обележавања 110 година неготинске библиотеке, у промотивној сали на дечјем одељењу представљена је књига Милана Д. Милетића "Дневник песника". Аутор, Милан Д. Милетић, рођен је у Неготину, 1923. године, а живео је у Београду, где се бавио адвокатуром и био је познати београдски адвокат, у чијој кући су се окупљали најзначајнији интелектуалци, писци и духовници његовог времена, између осталих, др Јустин Поповић, Владета Јеротић, Васко Попа, Атанасије Јевтић и други.
За живота објавио је две књиге песама, као и књигу "Извори"(о Стевану Немањи и Светом Сави), као и књигу "Заљубљен у Христа", посвећена светом Ави Јустину Ћелијском. Умро је 2003. године у Београду и сахрањен је у порти манастира Ћелије.
Kњига “Дневник песника” је постхумно издање, чији су издавачи "Интерклима-графика" Ва...

Детаљније

16/01/2019

110 година неготинске библиотеке

Народна библиотека "Доситеј Новаковић" Неготин, свечаном академијом, обележила је 110 година постојања од када је 14. јануара 1909. године, Указом краља Петра Карађорђевића, основана као јавна библиотека. 
Свечаној академији присуствовали су: Татјана Панић, члан Општинског већа за културу и туризам, колеге из Матичне библиотеке, "Светозар Марковић" из Зајечера,наши дугогодишњи сарадници из културних установа, школа и вртића, представници удружења књижевних стваралаца, представници медија, добитници награда, пензионери, као и чланови библиотеке.
Директор, Милорад Грбовић, одржао је свечану беседу поводом 110 година постојања и рада Библиотеке.
Додељене су и књижевну награде "Мирко Петковић" , за књижевно стваралаштво: поезија, кратка проза, есеј, књижевни приказ; као и књижевна награда "Чика Андра", за дечју поезију. Председник жирија, Саша Скалушевић Скала, председник Крајинског књижевног клуба, уручио је ...

Детаљније

16/01/2019

СРЕЋНА НОВА 2019. ГОДИНА!

 

...

Детаљније

28/12/2018

Промоција часописа "Буктиња"

У промотивној сали Библиотеке одржана је промоција часописа "Буктиња", двоброја 55-56/2018. О часопису су говорили: Саша Скалушевић, Милоје Димиресковић, Марко Костић, Никола Дојчиновић и Власта Младеновић. 
Буктиња је задржала своју концепцију, тако да су објављени прилози познатих српских писаца, као и завичајних. У овом двоброју објављен је крајински портрет Власте Младеновића, што ће бити пракса и у следећим двобројевима часописа. Поред књижевних прилога објављени су и ликовни прилози и овога пута је заступљен стрип.

...

Детаљније

27/12/2018

ПОСЕТА ЧЛАНИЦА УДРУЖЕЊА ПЕНЗИОНЕРА

У петак, 21. децембра одељење за одрасле колективно су посетиле чланице Удружења пензионера. После кратког упознавања са историјатом Библиотеке, са нашим гошћама смо разговарали и књижевности, књигама и читању. Све чланице удружења које су биле у посети добиће чланску карту библиотеке, а договорено је да се овакви састанци одржавају и убудуће.

...

Детаљније

24/12/2018