Народна Библиотека
"Доситеј Новаковић"

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЖИРИЈА НАГРАДЕ „Мирко Петковић"

Хтели ми то или не, признали себи или другима, у току овогодишње пошасти пандемије која нас је задесила, створена је и такозвана нова реалност. Нова, претећа и нејасна стварност у којој се нашао читав свет одразила се са свим својим последицима и на уметност. Kултура без додира, без личних сусретања, промоција и сусрета. Дигитална клутура, онлине култура. У свему овоме нашла се и књижевност. У тој новој реалности протиче и конкурс Народне библиотеке Доситеј Новаковић Неготин, која сваког 14. јануара на свој дан оснивања, додељује награду "Мирко Петковић". Због свега горе наведеног и околности доделе су другачије, те се и она додељује тзв онлине. Без публике, сусрета лауреата, званица, гостију, домаћина и библиотекара. Идући у овим тешким временима траговима Мирка Петковића Белог господина, глумца, писца, есејисте, песника по духу, сликара нежних акварела, боксера и кошаркаша у младости, директора Народног позоришта у Београду, професора глуме на Академији уметности у Београду, стигосмо и до Драгољуба Фируловића, сликара, песника, музич...

Детаљније

14/01/2021

ДАН БИБЛИОТЕКЕ - 14. ЈАНУАР

Пре тачно 122 године, 14. јануара 1909. године, Указом краља Петра I Карађорђевића основана је Јавна библиотека у Неготину, као државна установа. Ове године, наш празник, Дан Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“ Неготин, 14. јануар, обележавамо радно. У складу са епидемиолошком ситуацијом и уз поштовање свих превентивних мера, наградићемо најактивније чланове и ауторе награђених радова на литерарним конкурсима за награде „Мирко Петковић“ и „Чика Андра“.

Најактивнији чланови на одељењу за одрасле: Нинослав Поповић, Мира Чапман, Александра Никодијевић, Марија Јанковић, Милутин Бребењеловић.

Награђени чланови на дечјем одељењу су: Вукашин Тодосијевић, предшколски узраст; Дана Станојевић, (1-4. разред); Огњен Недељковић, (5-8. разред); Софија Станковић, (тинејџер).

Награђени чланови у огранцима:

Јабуковац: Јована Трикић, (1-4. разред); Данило Грипсаревић, (5-8. разред); Наташа Негоицић, (одрасли).

Кобишница: Теодора Дубрић, (1-4. разред); Наталија Голубовић, (5-8. разред); Сања Његушић, (одрасли)

Прахово: Сара Шкодр...

Детаљније

14/01/2021

БЕСПЛАТАН ТЕЧАЈ ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА

У сарадњи са Америчким саветом организујемо нови бесплатни течај енглеског језика. Течај је намењен полазницима старијим од 18 година у циљу унапређења квалификација неопходним на савременом тржишту рада. Часови ће се одржавати два пута недељно, у он-лајн режиму. Пријава занитересованих је могућа на линку https://ais.americancouncils.org/bellplus или лично, у библиотеци, на одељењу за одрасле. Рок за пријаву је 17. јануар.

Више информација о курсу доступно је на линку:

http://ac-see.org/new/bell-plus-srpski/

...

Детаљније

04/01/2021

СРЕЋНА НОВА ГОДИНА

СРЕЋНЕ НОВОГОДИШЊЕ И БОЖИЋНЕ ПРАЗНИКЕ ЖЕЛИ ВАМ ВАША НАРОДНА БИБЛИОТЕКА "ДОСИТЕЈ НОВАКОВИЋ" НЕГОТИН!!!

...

Детаљније

31/12/2020

ЧИТАЛИШТАНЦЕ-13. РОЂЕНДАН

Поводом Дана библиотекара, 14. децембра, пре тринаест година отворен је едукативно- креативни кутак на дечјем одељењу - ЧИТАЛИШТАНЦЕ То је простор у коме деца могу да читају, цртају, уче или се једноставно друже. Током протеклих година кроз наше Читалиштанце прошло је преко 12.000 деце, одржано преко 450 радионица за децу, реализовано око 100 дечјих програма, 42 литерарна и ликовна конкурса и постављено преко 150 изложби са више од 3500 дечјих радова.

...

Детаљније

14/12/2020