Народна Библиотека
"Доситеј Новаковић"

Програм "Школе свом граду"

 

У организацији Народне библиотеке "Доситеј Новаковић" Неготин и уз техничку помоћ Дома културе, у оквиру Мајских свечаности, организован је програм "Школе свом граду" у коме су учествовала деца из вртића "Пчелица" и ученици основних школа: "12. септембар", " Бранислав Нушић" Уровица, "Павле Илић Вељко" Прахово, Вера Радосављевић, "Бранко Радичевић" и "Вук Караџић". Такође, додељене су награде и похвале на литерарном и ликовном конкурсу "Неготин, јунаштвом, песмом и сунцем обасјан". Награђени учесници конкурса су: 
Награђени ученици на литерарном конкурсу, узраст од 1. до 4. разреда:
1. НАГРАДА: Филип Стојисављевић, 3/1 ОШ „Вук Карџић“
ПОХВАЛА: Вања Ђорђевић, 3/2 ОШ „Вера Радосављевић“ 
ПОХВАЛА: Новак Ватовић, 3/2 ОШ „Вера Радосављевић“

Награђени ученици на литерарном конкурсу од 5. до ...

Детаљније

02/06/2018

ВИШЕ ОД ИСТИНЕ - КАДИЈЕВИЋ О КАДИЈЕВИЋУ

Дејан Огњановић, који је на Филолошком факултету докторирао на теми историјске поетике хорора, објавио је књигу разговора са Ђорђем Кадијевићем, под насловом „Више од истине – Кадијевић о Кадијевићу.
Чланови и посетиоци Неготинске библиотеке имали су синоћ прилику да чују и аутора ове монографије, као и њеног јунака, самог Ђорђа Кадијевића, познатог редитеља, историчара уметности, универзитетског професора, критичара и колумнисте, а надасве, врсног интелектуалца. Живи сведок, али и учесник једне епохе, држао је пуну пажњу публике више од два сата. Кадијевић се прво захвали аутору и приређивачу, Дејану Огњановићу на заиста капиталном издању а потом је говорио о свом стваралачком опусу, наградама, филмовима и серијама, својим јунацима (Карађорђе, Вук Караџић, Никола Пашић, Хајд...

Детаљније

02/06/2018

Дан словенске писмености и културе

Изложба књига на одељењу за одрасле

...

Детаљније

25/05/2018

Дан словенске писмености и културе

Наша Библиотека обележава Дан словенске писмености и културе. УНЕСКО је 2013. године 24. мај прогласио за Дан словенске писмености, који се од тада обележава у свим словенским земљама.
На дечјем одељењу Библиотеке приређена је изложба серијских публикација из фонда периодике, а са ученицима 6. разреда ОШ "Вук Караџић" и професором Жиком Савуљесковићем, одржана је едукативна радионица на тему "Настанак и развој словенског писма и употреба ћирилице у савременим комуникационим технологијама".
Солунска браћа, Ћирило рођен 827. или 828, а Методије 815. или 820. године, не зна се тачно, исто као што се претпоставља да су били грчког порекла, послани у Моравску како би ширили писменост, године 863. браћа су кренула на пут и 864. су стигли кнезу Растиславу.

Донели су већ састављено писмо – глагољицу, која је настала п...

Детаљније

25/05/2018

ТРАГОМ СРПСКИХ СТРУНА

У оквиру Мајских свечаности, 22.05.2018.год. у Народној библиотеци ''Доситеј Новаковић'', одржан је премијерно-промотивни концертни програм ''Трагом српских струна''. Овај програм је одржан поводом обележавања 185 година од појаве гитаре у Србији, 175 година од настанка првог српског инструктивног музичког дела ''Школа за гитару (1842)'' и презентације (5-cd) сета ''Југословенске премијере-Историјски снимци 1983-1993''.
У програму су учествовали: Урош Дојчиновић,наш познати виртуоз на гитари, и Ана и Драган Данесковић,професори гитаре, у УШ ''Стеван Стојановић-Мокрањац'' Неготин.

...

Детаљније

24/05/2018