Народна Библиотека
"Доситеј Новаковић"

БИБЛИОПИС И БУКТИЊА ПРЕДСТАВЉЕНИ У БЕОГРАДУ

У Београду, у Ђуриној кући (Скадарлија), у среду, 19. јуна 2019. године, представљена су два реномирана неготинска часописа, Библиопис (који издаје Народна библиотека "Доситеј Новаковић") и Буктиња (у издању Kрајинског књижевног клуба. 
У програму су учествовали уредници Власта Младеновић и Саша Скалушевић, Драгиша Ћосић, сликар и Ново Томић, новинар, књижевник и публициста.
Стихове је говорила Маја Белегишанин, песникиња и књижевна критичарка. У разговору су учествовали истакнути писци, књижевни теоретичари и новинари.
Неготинским часописима придата је велика медијска пажња и читалачко интересовање.

...

Детаљније

15/07/2019

ЗАВРШЕН BELL+ КУРС ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА

Летњи семестар бесплатног курса енглеског језика, у оквиру програма BELL+ је завршен, а вредним полазницима су уручени сертификати за А2 ниво знања језика. Програм смо реализовали у сарадњи са Америчким саветом и под покровитељством Амбасаде САД. Током реализације семинара од Америчког савета добили смо на поклон и књиге и часописе на енглеском језику.

 
...

Детаљније

15/07/2019

ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ "ОД МАЧА ДО КУБУРЕ"

У среду, 29. маја, представили смо књигу „Од мача до кубуре“, коју је објавила издавачка кућа „Only Smiley“ из Ниша. О књизи су говорили Милош Петковић и Младен Ђорђевић приређивачи књиге, као и Александар Шљивић, стручни консултатн.
Како у поднаслову пише, књига представља „збор најистакнутијих српских витезова, владара и хајдука. Приређивачи, млади али већ афирмисани аутори су се потрудили да књига буде, поучна и забавна, нудећи спој научно утврђених чињеница и наших митова, легенди и фикције, кроз савремени стил писања, близак популарној епској фантастици, који је посебно привлачан млађој читалачкој публици.
Случајно или не, ово је и прво званично представљање књиге, по изласку из штампе и наставак сарадње са ИК „Only Smiley“ из Ниша, са којом, већ годинама, организујемо и ми...

Детаљније

03/06/2019

Читалачка значка

Ове године одржана је 5. по реду Читалачка значка. Жири у саставу: Радојка Ранковић, професор српског језика и књижевности и Драгана Јаћимовић, магистар ликовних уметности оцењивали су најбоље написане и илустроване дневнике. Награда поштовани писац додељена је:
1. Јана Кривовић I раз. ОШ ''Павле Илић Вељко'' Прахово, одељење у Радујевцу
2. Александар Поповић I раз. ОШ ''Бранко Радичевић''
3. Дуња Јонић II раз. ОШ ''Вера Радосављевић''
Похвале:
Никола Првуловић I/2 ОШ ''Вук Караџић''
Соња Ђурђић ...

Детаљније

03/06/2019

Такмичење у говорништву

Наша Библиотека организује манифестацију "Читалачка значка" . Ове године се одржава 5. по реду "Читалачка значка". У оквиру такмичења за "Читалачку значку", ученици се такмиче и у посебној категорији-говорништво.
Жири, у саставу: Данијела Ранчић, професор српског језика и књижевности, Радојка Ранковић, професор српског језика и књижевности и Милорад Грбовић, виши библиотекар, бирали су најбоље говорнике из 3 категорије:

1. категорија су ученици 1. и 2. разреда, а тема је "Мој омиљени лик из прочитаног дела". Најбољи говорници из ове категорије су: 1. место: Анђелина Његушић, 2/2 ОШ "Бранко Радичевић".
2. место: Јована Првуловић, 2/1 ОШ "Вук Караџић"
3. место: Марта Марковић, 1/3 ОШ "Бранко Радичевић"
Похвала: Хелена Стевановић, 2/2 ОШ "Бранко Радичевић".
2. категорија су ученици 3. и 4. разреда, а тема је "Читање је важно јер...". Најбољи говорници из ове категорије ...

Детаљније

03/06/2019