Народна Библиотека
"Доситеј Новаковић"

ПРЕ 50 ГОДИНА

У Библиотеци Матице српске, у Новом Саду, налази се каталог изложбе акварела и темпера, која је приређена у холу Градске библиотеке у Неготину, у децембру 1961. године. Аутор је потписан само презименом - Стефановић, али можемо са великом сигурношћу претпоставити да је реч о Душану Стефановићу.Значај овог каталога, као монографске публикације, огледа се у томе што доказује да је Библиотека и пре 50 година, поред библиотечке делатности, организовала и друге програме, а сам каталог је, за сада, најстарији траг издавачке делатности Библиотеке. Прве књиге, као издавач, Библиотека је објавила током 1996. године, у време обележавања велике годишњице - 150 година од оснивања Неготинског читалишта.Захваљујемо се колегиници Гордани Ђилас, из Библиотеке Матице српске на фотографијама каталога.

...

Детаљније

05/08/2021

УЧЕШЋЕ НА ОКРУГЛОМ СТОЛУ ЗАВИЧАЈНИХ ОДЕЉЕЊА

У петак, 2. јула 2021. године у Библиотеци „Вук Караџић“, у Пријепољу, одржан је VII округли сто завичајних одељења. Тема овогодишњег  Округлог стола била је: Библиотека као издавач /суиздавач, аутор / коаутор публикација завичајних аутора и завичајних тема.  На скупу је учествовао и Милорад Грбовић, виши дипломирани библиотекар, са презентацијом о издаваштву Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“.Том приликом јавности је први пут представљен и први (за сада) траг о издаваштву наше Библиотеке - каталог изложбе акварела и темпера, аутора који је потписан само презименом – Стефановић, из 1961. године. Изложба је одржана у децембру, 1961. године, а једини примерак каталога налази се у Библиотеци Матице српске у Новом Саду.

...

Детаљније

05/08/2021

ИВАНА КУЗМАНОВИЋ - ЉУБАВ И СЛОБОДА

У оквиру „Неготинског лета 2021“, у уторак, 27. јула, наша гошћа била је Ивана Кузмановић, књижевница,  life coach и инструкторка медитације. Она је ауторка осам књига и све су високо на листи најчитанијих књига у библиотекама Србије. Осим романа, студија о љубави  „Откад сам се заволела – волим“ је најчитанија књига у области популарне психологије.У форми интерактивног предавања говорила је о љубави и слободи. Програм су, поред бројних посетилаца у павиљону у градском парку, могли да прате и корисници на фејсбуку, пошто је директно емитован на Иваниној ФБ страници.

...

Детаљније

28/07/2021

КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ ИВАНЕ КУЗМАНОВИЋ

У оквиру програма "Неготинско лето 2021", у уторак 27. јула, у 20 часова, наша гошћа биће Ивана Кузмановић, књижевница и life coach. Програм ће бити одржан у павиљону, у градском парку.

Добро дошли!

 

...

Детаљније

26/07/2021

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА "КАД ЈЕ ГРЕГОР ПЛАКАО"

 У сарадњи са удружењем "Егокулт", у галерији Тодорчетовог конака, представили смо збирку песама "Кад је Грегор плакао", ауторке Драгославе Вељковић Маџар. После уводног обраћања ауторке, о њеној поезији  је говорио Власта Младеновић, уредник књиге. Стихове из књиге говориле су и Драгославине некадашње колегинице, новинарке Сузана Михајловић Јовановић и Зденка Томић, као и Марија Шамић, вишеструка победница на такмичењима рецитатора. Програм су употпунили и професори Уметничке школе "Стеван Мокрањац", Весна Гарабантин на виолончелу и Стефан Николић на хармоници. У програму је учествовао и Миодраг Златковић, дугогодишњи председник Књижевне омладине општине Неготин и уредник часописа "Буктиња". На крају програма, Драгослава Вељковић Маџар је прочитала и две кратке приче из нове збирке кратких прича, која је још у рукопису.

...

Детаљније

26/07/2021