Народна Библиотека
"Доситеј Новаковић"

СВЕТСКИ ДАН ЧИТАЊА НАГЛАС

Поводом Светског дана читања наглас, 3. фебруара 2021. године, директор наше Библиотеке, Милорад Грбовић, читао је басне из књиге "366 и више басни".

https://www.youtube.com/watch?v=CLt8wxqR1wA

...

Детаљније

04/02/2021

СВЕТСКИ ДАН ЧИТАЊА НАГЛАС

Читајмо деци наглас где год и кад год стигнемо!
Светски дан читања наглас, 3. фебруар, обележава се од 2010. године, а настао је на иницијативу Светске организације LitWorld. Тај дан требао би показати свету како право на читање и писање припада свима. Деца и одрасли широм света, славећи моћ речи, креирају друштво које ће омогућити сваком, баш сваком детету право на образовање те приступ књигама и технологији.
Читање наглас развија вештину слушања, обогаћује речник, развија машту и утиче на успешан развој детета.
...

Детаљније

04/02/2021

ИЗБОР КЊИГА СВЕТСЛАВА БАСАРЕ, ДОБИТНИКА ОВОГОДИШЊЕ НИН-ОВЕ НАГРАДЕ, ЗА РОМАН "КОНТРАЕНДОРФИН".

...

Детаљније

29/01/2021

САВИНДАН

Наша Библиотека, сваке године организује, у сарадњи са основним школама, програм поводом обележавања Дана Светог Саве. Ове године, због епидемиолошке ситуације, нисмо у могућности да организујемо радионице и програм за наше најмлађе чланове.
Савиндан, ове године, обележавамо изложбом књига о Светом Сави, као и попустом од 20% на упис за све ђаке и студенте. Такође, наша другарица, редован члан дечије библиотеке, Николија Фрунзареловић, ученица 3. разреда ОШ "Вук Караџић" рецитовала стихове посвећене Светом Сави.
https://www.youtube.com/watch?v=8-wd_s0GrI8
...

Детаљније

27/01/2021

СРЕЋНА ШКОЛСКА СЛАВА СВЕТИ САВА!

Свети Сава, као школска слава, слави се од 1840. године, када је то предложио Атанасије Николић, ректор Лицеја у Kрагујевцу. У одлуци тадашњег Попечитељског просвештенија, представници државне и црквене власти прописали су да се Свети Сава проглашава за “патрона свих наших школа и да се најсвечаније прославља”.
Све до 1945. године слављен је Свети Сава, а тада је, одлуком власти укинут. Kао школска слава поново је почео да се слави 1990. године.
Стихове посвећене Светом Сави рецитовала је Соња Ђурђић, ученица 3. разреда ОШ "Вук Караџић".
https://www.youtube.com/watch?v=NRh_w4vxEaI
...

Детаљније

27/01/2021