Народна Библиотека
"Доситеј Новаковић"

СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ ЗАПОСЛЕНИХ 2018

Током октобра учествовали смо на два стручна семинара за усавршавање запослених, које је организовала матична установа, НБ Бор.
Први семинар, на тему "Дигитални репозиторијуми у библиотечко-информационој делатности", одржан је 15. октобра, а други, на тему "Видљивост библиотека и библиотекара у јавности: писменост, промоције, портфолио", одржан је 29. октобра 2018. године.

...

Детаљније

02/11/2018

ПОЧЕО БЕСПЛАТАН КУРС ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА

У понедељак, 29. октобра почео је бесплатан једносеместрални курс енглеског језика. Програм BELL+, под покровитељством Амбасаде САД у Србији, организовао је Амерички савет и намењен је полазницима старијим од 18 година, у циљу унапређења квалификација неопходних на савременом тржишту рада.
Часови се одржавају два пута недељно, у термину 17:30-19:00, у нашој сали на дечјем одељењу. Предавач је Милијана Ђурић, мастер професор енглеског језика.
Захваљујемо се на на Америчком савету на одлуци да програм BELL+ организује и у Неготину, пошто су овим програмом обухваћени градови у којима постоји Амерички кутак.

...

Детаљније

02/11/2018

СЛАВА БИБЛИОТЕКЕ И 172 ГОДИНЕ ЧИТАЛИШТА

Пре 172 године, на Св. Луку, на иницијативу првог Епископа Тимочког, господина Доситеја Новаковића, основано је Неготинско читалиште. Данас неготинска библиотека , по 18. пут слави своју славу, Св. Луку, а Библиотека поносно и достојно носи име свога оснивача, Доситеја Новаковића, који је био први Епископ Тимочки.
На слави је чинодејствовао отац Марко Пајчин, свештеник неготинске цркве, који је обавио чин резања славског колача и одржао надахнуту беседу, у којој је истакао значај библиотеке и књиге за наш народ и очување наше духовности и духовни напредак. 
Директор библиотеке, Милорад Грбовић, осврнуо се на берићетну годину, у којој је библиотека остварила успешне резултате, посебно у издваштву, јер је објавила неколико књига које су запажене у културној јавности и које су овенчан...

Детаљније

02/11/2018

ОБЈАВЉЕНА "ЛАЂА ФРАНЦУСКА"

Током Сајма књига, објављена је и монографија "Лађа француска Михајла Ј. Заставниковића", аутора Дејана Томића, новинара и публицисте.
Књигу је објавио новосадски "Прометеј" у суиздаваштву са нашом Библиотеком и издавачком кућом "Глас Србије" из Краљева.
Аутор, Дејан Томић је представио стваралаштво Михаила Ј. Заставниковића (Осијек, 1879 — Неготин, 27.03.1927), учитеља и песника.
Користимо прилику и да "Прометеју" честитамо награду "Издавач године", коју су, ове године, поделили "Прометеј" и "Службени гласник".

 
...

Детаљније

02/11/2018

ЗАВРШЕНА РЕСТАУРАЦИЈА СТАРИХ КЊИГА

Две старе књиге, "Совршени виноделац" (Будим, 1816), архимандрита Прокопија Болића и "Совјети здравог разума" (Крагујевац, 1833), Доситеја Обрадовића, поново су у нашем фонду. Њихова конзервација и рестаурација је урађена у оквиру Пројекта „Конзерваторске-рестаураторске интервенције из фондова старе и ретке књиге Музеја Крајине и Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“ у Неготину“. Пројекат је финансирало Министарство културе и информисања у износу од 635.210 динара и обухватио је конзервацију и рестаурацију укупно 25 старих књига (23 из фондова Музеја и 2 из Библиотеке). Све ове књиге спадају у категорију старих књига (књиге које су штампане закључно са 1867. годином) као покретна културна добра. 

...

Детаљније

02/11/2018