Народна Библиотека
"Доситеј Новаковић"

ШТА ЗНАШ О САОБРАЋАЈУ?

Деца ПУ "Пчелица", са својим учитељицама Златом Станисављевић и Наташом Стојановић, посетили су Библиотеку. Овом приликом деца су учила основе о саобраћају.

...

Детаљније

30/01/2020

Предсветосавско вече

На дечјем одељењу Библиотеке, у петак 24. јануара 2020. године, одржан је програм: "Предсветосавско вече". Програм посвећен нашем великом светитељу Сави, приредили су ученици 1/1 ОШ "Бранко Радичевић" са својом учитељицом Виолетом Лазић. Такође, приређена је и изложба њихових ликовних радова на тему :"Лик Светог Саве", као и изложба књига из фонда Библиотеке.

...

Детаљније

28/01/2020

Едукативна радионица: "Од принца до светитеља"

На дечјем одељењу Библиотеке одржана је едукативна радионица: "Од принца до светитеља" са децом предшколске групе вртића "Пчелица" и њиховим васпитачицама Златом Станисављевић и Наташом Стојановић. Разговарали смо о животу и раду Светог Саве, зашто се слави као школска слава,а затим читали кратке легенде о Светом Сави и песме. Деца су одгледала кратак анимирани филм о животу Светог Саве, а на крају су његов лик илустровали.

...

Детаљније

25/01/2020

Промоција монографије "Прахово-од римског доба до дана

У оквиру Дана Библиотеке 14. јануара 2020. године, у 19 сати, у препуној промотивној сали одржана је промоција монографије "Прахово-од римског доба до данас" , коју је приредио Велимир Мики Траиловић. Ова књига је плод тридесетогодишњег истраживачког рада Микија Траиловића, како на терену(казивачи, анегдоте и легенде староседелаца, као и личним сондирањем одређених локалитета), тако и коришћењем литературе у музеју, историјском архиву и библиотеци. Овом књигом село Прахово спасено је заборава, с обзиром на текуће миграције, тако да се може рећи да Прахово има своју историју. Књига је урађена темељно, тако да ће она бити од велике користи свим будућим истраживачима, историчарима, социолозима и другим стручним људима. Монографија ће посебно значити читаоцима , који су рођени у Прахову, а сада у великом броју живе расејани по свету.
О књизи су говорили Власта Младеновић, уредник и Велимир Мик...

Детаљније

22/01/2020

ДАН БИБЛИОТЕКЕ

Наша Библиотека обележила је Дан Библиотеке 14. јануара 2020. године, као дан када је 1909. године, указом краља Петра Карађорђевића основана као јавна библиотека. Данас је наша Библиотека место окупљања љубитеља књиге, књижевника, стваралаца и уметника.
Овај дан, Библиотека је обележила свечаном академијом.
Многобројним гостима обратио се директор Милорад Грбовић. На овај дан Библиотека је уручила и књижевне награде "Мирко Петковић" и "Чика Андра". Добитник награде "Чика Андра" за дечје стваралаштво је Лазар Флорић,ученик 4. разреда ОШ "Стеван Мокрањац" из Кобишнице. Похваљени су: Марина Гавриловић, ученица 4. разреда ОШ "Стеван Мокрањац" из Кобишнице и Марија Милосављевић, ученица 8. разреда ОШ ...

Детаљније

16/01/2020