Народна Библиотека
"Доситеј Новаковић"

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ

Након што је промовисана у Kрушевцу, синоћ је, у оквиру Мајских свечаности, у галерији Мокрањчеве куће, промовисана књига "Животни пут Мице Милетићеве". Ова књига део је истоименог пројекта који је финансирало Министарство културе и информисања и садржи аутобиографске записе Милице Милетић, неготинке рођене 1890. године. Уз књигу, Неготицима је представљена и изложба цртежа Милице Милетић, које је, као и аутобиографске записе, приредила Весна Милетић.  На промоцији књиге говорили су Милорад Грбовић, директор Народне библиотеке Доситеј Новаковић, Бора Димитријевић, председник Националног комитета за нематеријално културно наслеђе Србије и др Радомир Поповић са Историјског института у Београду. Изложба ће бити отворена за све посетиоце до краја маја.

...

Детаљније

23/05/2022

МУЗИЧКО - ПОЕТСКИ ПРОГРАМ "ШКОЛЕ СВОМ ГРАДУ"

У оквиру Мајских свечаности 2022. године, Народна библиотека „Доситеј Новаковић“ организовала је музичко - поетски програм "Школе свом граду" у сарадњи са вртићем и школама и уз техничку подршку дома културе "Стевен Мокрањац" Неготин. У програму су учествовала  деца из  ПУ "Пчелица", ОШ "12. септембар", ОМШ "Стеван Мокрањац", ОШ "Јован Јованови Змај" из Јабуковца, ОШ "Вера Радосвљевић", ОШ "Вук Караџић" и  ОШ "Бранко Радичевић". Такође, директор Библиотеке уручио је награде најбољим учесницима литерарног конкурса "Причаћу вам о мом Неготину".

Награђени основци су: 1. награда: Филип Стојисављевић, 7/2, ОШ "Вук Караџић". 2. награда: Марија Маринковић, 6/3 ОШ "Вук Караџић". 3. награда: Лаура Савић, 6/2, ОШ "Вера Радосвљевић" и Кристина Гавриловић, 8. разред ОШ "Стеван Мокрањац" Кобишница. Похвале: Сташа Андрејевић, 6/1, ОШ "Вера Радосвљевић" и Леонида Митровић, 6/1, ОШ "Вера Радосвљевић" .

Награђени средњошколци су: 1. награда: Милица Јевремовић, 2/3, Неготинска гимназија. 2. награда: Урош Ђорђевић, 4/4, Неготинска гимназија. 3. награда: Мирјана Лу...

Детаљније

23/05/2022

IN MEMORIAM

Томислав Тома Мијовић (18. 09. 1932 - 14. 05. 2022. године ), српски песник, рођен у Неготину. Основну школу је завршио у Зајечару а у Београду је студирао југословенску књижевност на Филозофском факултету. У време студирања, био је члан редакције (1954 - 1955) и главни и одговорни уредник (1956 - 1957) студентског листа за књижевност и културу "Видици". У недељном листу "Тимок", у Зајечару, био је уредник културе од 1957 - 1960. године. Од 1961 - 2006. године, био је главни и одговорни уредник часописа "Развитак". То је, такође зајечарски,  часопис за друштвена питања, културу и уметност, и у то време је изашло 226 бројева са богатим, разноврсним и мултидисциплинарним садржајем. Велики број радова се односио на Тимочку крајину. Учествовао је у покретању разних културних манифестација: Фестивал поезије мадих у Зајечару, Крајински књижевни круг, Борски сусрети балканских књижевника... Сарађивао је у бројним листовима у којима је објављивао песме, приповетке, приказе и критике, рецензије, предговоре и поговоре многих песничких књига, монографија и каталога....

Детаљније

23/05/2022

ОГРАНАК БИБЛИОТЕКЕ У ЈАБУКОВЦУ

Марко Краљевић (око 1355 ‐ 17. мај 1395. Ровине) био је српски краљ и главна личност једног од циклуса српских епских песама.

Тема нашег дружења била је : "Снага, јунаштво и витештво Марка Краљевића у народним песмама". 

...

Детаљније

23/05/2022

НОВИ НАСЛОВИ

НОВИ НАСЛОВИ НА ОДЕЉЕЊУ ЗА ОДРАСЛЕ

...

Детаљније

16/05/2022