Народна Библиотека
"Доситеј Новаковић"

НОВИ НАСЛОВИ НА ДЕЧЈЕМ ОДЕЉЕЊУ

 

 

...

Детаљније

26/08/2021

НОВИ НАСЛОВИ НА ОДЕЉЕЊУ ЗА ОДРАСЛЕ

На одељењу за одрасле приређена је изложба нових књига које су добијене из Откупа Министарства културе.

...

Детаљније

23/08/2021

ВРЕДАН ПОКЛОН ФОНДАЦИЈЕ "ЗАЈЕДНО ЗА МЛАДЕ" - КЊИГЕ

Захваљујући иницијативи народне посланице Сање Лакић и народног посланика Младена Бошковића Фондација „Заједно за младе – проф. др Даница Грујичић“ поклонила нам је вредан поклон – књиге.По речима Немање Недељковића, ово је прва акција Фондације „Заједно за младе – проф др Даница Грујичић" у Неготину. Верујем да ћемо ускоро организовати нове активности. Велики одзив је био младих људи за ову акцију, пошто је мисија наше фондације да улажемо у знање и образовање младих људи, истакао је Немања Јовановић, директор Фондације „Заједно за младе – проф. др Даница Грујичић“. „Веома ми је драго да могу да помогнем мом граду у сваком смислу, па и неготинској библиотеци тако и Дому „Станко Пауновић“ и грађанима којима је потребна помоћ преко Центра за социјални рад.“ нагласио је посланик Бошковић.Директор фондације, Немања Недељковић и народна посланица Сања Лакић и народни посланик Младен Бошковић, били су нам драги гости. Уз захвалност за вредан поклон који смо добили, наградили смо их чланским ка...

Детаљније

05/08/2021

ПРЕ 50 ГОДИНА

У Библиотеци Матице српске, у Новом Саду, налази се каталог изложбе акварела и темпера, која је приређена у холу Градске библиотеке у Неготину, у децембру 1961. године. Аутор је потписан само презименом - Стефановић, али можемо са великом сигурношћу претпоставити да је реч о Душану Стефановићу.Значај овог каталога, као монографске публикације, огледа се у томе што доказује да је Библиотека и пре 50 година, поред библиотечке делатности, организовала и друге програме, а сам каталог је, за сада, најстарији траг издавачке делатности Библиотеке. Прве књиге, као издавач, Библиотека је објавила током 1996. године, у време обележавања велике годишњице - 150 година од оснивања Неготинског читалишта.Захваљујемо се колегиници Гордани Ђилас, из Библиотеке Матице српске на фотографијама каталога.

...

Детаљније

05/08/2021

УЧЕШЋЕ НА ОКРУГЛОМ СТОЛУ ЗАВИЧАЈНИХ ОДЕЉЕЊА

У петак, 2. јула 2021. године у Библиотеци „Вук Караџић“, у Пријепољу, одржан је VII округли сто завичајних одељења. Тема овогодишњег  Округлог стола била је: Библиотека као издавач /суиздавач, аутор / коаутор публикација завичајних аутора и завичајних тема.  На скупу је учествовао и Милорад Грбовић, виши дипломирани библиотекар, са презентацијом о издаваштву Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“.Том приликом јавности је први пут представљен и први (за сада) траг о издаваштву наше Библиотеке - каталог изложбе акварела и темпера, аутора који је потписан само презименом – Стефановић, из 1961. године. Изложба је одржана у децембру, 1961. године, а једини примерак каталога налази се у Библиотеци Матице српске у Новом Саду.

...

Детаљније

05/08/2021