Народна Библиотека
"Доситеј Новаковић"

Дан словенске писмености и културе

Наша Библиотека обележава Дан словенске писмености и културе. УНЕСКО је 2013. године 24. мај прогласио за Дан словенске писмености, који се од тада обележава у свим словенским земљама.
На дечјем одељењу Библиотеке приређена је изложба серијских публикација из фонда периодике, а са ученицима 6. разреда ОШ "Вук Караџић" и професором Жиком Савуљесковићем, одржана је едукативна радионица на тему "Настанак и развој словенског писма и употреба ћирилице у савременим комуникационим технологијама".
Солунска браћа, Ћирило рођен 827. или 828, а Методије 815. или 820. године, не зна се тачно, исто као што се претпоставља да су били грчког порекла, послани у Моравску како би ширили писменост, године 863. браћа су кренула на пут и 864. су стигли кнезу Растиславу.

Донели су већ састављено писмо – глагољицу, која је настала п...

Детаљније

25/05/2018

ТРАГОМ СРПСКИХ СТРУНА

У оквиру Мајских свечаности, 22.05.2018.год. у Народној библиотеци ''Доситеј Новаковић'', одржан је премијерно-промотивни концертни програм ''Трагом српских струна''. Овај програм је одржан поводом обележавања 185 година од појаве гитаре у Србији, 175 година од настанка првог српског инструктивног музичког дела ''Школа за гитару (1842)'' и презентације (5-cd) сета ''Југословенске премијере-Историјски снимци 1983-1993''.
У програму су учествовали: Урош Дојчиновић,наш познати виртуоз на гитари, и Ана и Драган Данесковић,професори гитаре, у УШ ''Стеван Стојановић-Мокрањац'' Неготин.

...

Детаљније

24/05/2018

ПРОМОЦИЈА АНТОЛОГИЈЕ "ИСТОК СРПСКЕ ПОЕЗИЈЕ"

У оквиру Мајских свечаности 2018, у Народној библиотеци "Доситеј Новаковић", у промотивној сали, 18. маја, у 19 сати, одржана је промоција антологије "Исток српске поезије". О књизи су говорили: Власта Младеновић, приређивач и уредник, Милица Миленковић, песник и књижевни критичар и Милорад Грбовић, библиотекар и директор. Такође, у програму су учествовали и песници, који су заступљени у антологији, Миодраг Златковић и Саша Скалушевић Скала. Антологију песника источне Србије, уз Прилоге за књижевну историју, издала је неготинска библиотека, у својој истоименој едицији, и тиме дала допринос очувању културне и песничке баштине источне Србије. Рецензент књиге је др Бојана Стојановић Пантовић, која се веома похвално изразила о овом штиву. Између осталог, у рецензији је истакнуто: "Младеновићева троделна композиција антологије са исцрпним предговором сведочи о ауторовом самопрегорном дугого...

Детаљније

21/05/2018

Комисија за пријем књига

Радна атмосфера приликом одабира књига које су поклон УГС "Независност". Комисија је извршила одабир од 2000 књига које су пристигле и које ће обогатити фондове наше Библиотеке.

...

Детаљније

15/05/2018

Обележавање 120 година од рођења Десанке Максимовић

На дечјем одељењу Библиотеке одржана је едукативна радионица поводом обележавања 120 година од рођења Десанке Максимовић. Десанка Максимовић (Рабровица (Дивци) код Ваљева, 16. мај 1898 — Београд, 11. фебруар 1993) била је српска песникиња, професорка књижевности и академик Српске академије наука и уметности. У радионици су учествовали ученици 3. разреда ОШ "Вук Караџић" са учитељицом Душицом Ђурђић. Деца су погледала презентацију о Десанкином животу, читала њене песме и бајке, а на крају су направили зидни пано посвећен Десанки Максимовић, који је изложен на дечјем одељењу Библиотеке.

У петак, 11.05.2018. одржана је још једна радионица посвећена Десанки Максимовић. Наши гости били су ученици ОШ ''Бранко Радичевић'', подручна одељења Видровац, Чубра и Трњане, са својим учитељицама. Дечји радови, инспирисани Десанкин...

Детаљније

15/05/2018