Народна Библиотека
"Доситеј Новаковић"

НАГРАЂЕНИ ЧЛАН НА ДЕЧЈЕМ ОДЕЉЕЊУ- ТИНЕЈЏЕРИ

Софија Станковић, ученица ОШ "Вук Караџић" награђена је као најактивнији члан у категорији тинејџери.
Честитамо!
...

Детаљније

18/01/2021

НАГРАЂЕНИ ЧЛАН НА ДЕЧЈЕМ ОДЕЉЕЊУ

Огњен Недељковић, ученик ОШ "Вук Караџић" је најактивнији члан дечје библиотеке узраста од 5. до 8. разреда.
Честитамо!
...

Детаљније

18/01/2021

КЊИЖЕВНА НАГРАДА "ЧИКА АНДРА"

Марија Маринковић, ученица 5/3 разреда ОШ "Вук Караџић" је добитница књижевне награде "Чика Андра" за 2020. годину за песму "Новогодишња жеља" која се додељује за подстицање дечијег стваралаштва. Награда се додељује за песничко стваралаштво деце узраста до 18. година. Награда се додељује поводом Дана библиотеке, 14. јануара.

...

Детаљније

18/01/2021

НАЈАКТИВНИЈИ НАЈМЛАЂИ ЧИТАЛАЦ

Најактивнији и најмлађи читалац на дечјем одељењу је Вукашин Тодосијевић, који је добио награду поводом Дана библиотеке, 14. јануара.
Честитамо!
...

Детаљније

18/01/2021

IN MEMORIAM - ЧАСЛАВ ЈОВАНОВИЋ (1949-2021)

Преминуо је Часлав Јовановић, дугогодишњи директор Народне библиотеке Неготин, омиљени професор социологије у неготинским средњим школама, човек који је волео Неготин, јер је у овом граду провео најбоље и најуспешније своје године. На челу библиотеке био је у веома тешком периоду, под економским притисцима и у изолацији наше земље, у времену када је НАТО бомбардовао нашу земљу, разарао државу и њене ресурсе, привреду, фабрике, болнице, школе...Убијани су недужни људи. У тим условима књига је била једино духовно уточиште и нада, пркосило се убицама са таргетом на срцу.

У време директорског мандата Часлава Јовановића, а поводом 150 година Неготинског читалишта, када је на челу Организационог одбора био председник СРЈ Зоран Лилић,   библиотека је проширила своје књижне просторе, отворена је још једна зграда у којој је смештено дечије одељење, завичајни фонд и периодика, а за промоције и културне програме уређена је промотивна сала. Такође, библиотека први пут у својој историји покреће и издаваштво. И много тога. Било је то врем...

Детаљније

17/01/2021