Народна Библиотека
"Доситеј Новаковић"

ПРЕДСТАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА О ИХП ПРАХОВО

У понедељак, 2. децембра, у промотивној сали на дечјем одељењу представљена је књига Младена Тришића „Хемијска индустрија у Прахову – јуче, данас, сутра. У књизи је описан развојни пут ИХП Прахово од оснивања, 1960. године, до 2018. године и садржи велики број података и архивске грађе из дуге и богате историје некада највећег комбината базне хемије у овом делу Европе. Аутор, Младен Тришић је провео цео радни век у ИХП Прахово, све до одласка у пензију, када и почиње писање монографије.
После уводне речи Милорада Грбовића, нашег директора и Младена Тришића, аутора, о књизи су говорили и Владимир Тодоровић, потпредседник „Elixir Group“ и Маја Радуловић, заменик директора Друштва. На крају програма, бројни посетиоци могли су и да виде промотивни филм о ИХП Прахово, из 1990. године, режисера Станоја Данковића, по сценарију аутора књиге, Младена Тришића.

...

Детаљније

09/12/2019

ПРЕЗЕНТАЦИЈА "ФИНАНСИЈСКА ПИСМЕНОСТ"

У сарадњи са Народном банком Србије, у оквиру пројекта "Финансијска писменост", организовали смо нову презентацију, намењену ученицима завршних разреда средњих школа:
- Финансијска едукација - улога Народне банке Србије
- Како обезбедити средства за школовање.
Предавачи су били Миодраг Илић, виши стручни сарадник и Љиљана Видојковић, самостални стручни сарадник, из сектора за едукацију становништа, Народне банке Србије

...

Детаљније

09/12/2019

ПОЧЕО НОВИ КУРС ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА BEL+

У сарадњи са Америчким саветом и уз подршку амбасаде САД, и ове јесени организовали смо почетни курс енглеског језика, у оквиру програма BEL+. После уводног двочаса, 12. новембра полазници су имали оријентациони тест знања језика, 14. децембраКурс води Милена Николић, професор енглеског језика, а часови се одржавају два пута недељно. 

...

Детаљније

09/12/2019

Међународни дан особа са инвалидитетом

На дечјем одељењу Библиотеке у организацији ОШ "12. септембар" обележен је Међународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар.
Међународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар, обележава се од 1992. године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање тог дана с циљем да се унапреди и омогући особама са инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву. Тај дан је повод да се скрене пажња на проблеме с којима се особе с инвалидитетом суочавају а то су пре свега сиромаштво, висока стопа незапослености и искљученост из друштва. Преко милијарду људи, или приближно 15 одсто светске популације, живи са неким обликом инвалидитета.
Професори ликовног из ОШ "12. септембар", мр Драгана Јаћимовић и Исидора Живковић-Дудок, о...

Детаљније

09/12/2019

Новогодишња чаролија 3

На дечјем одељењу Библиотеке одржана је креативна радионица са ученицима подручних одељења ОШ "Бранко Радичевић" и њиховим учитељицама. Руководилац пројекта је Снешка Биговић, учитељица 2. разреда ОШ "12. септембар". Деца од глине праве новогодишње украсе којима ће се китити јелке. Јелке ће бити дате на аукцијску продају у хуманитарне сврхе.

...

Детаљније

09/12/2019