Народна Библиотека
"Доситеј Новаковић"

110 година неготинске библиотеке

Народна библиотека "Доситеј Новаковић" Неготин, свечаном академијом, обележила је 110 година постојања од када је 14. јануара 1909. године, Указом краља Петра Карађорђевића, основана као јавна библиотека. 
Свечаној академији присуствовали су: Татјана Панић, члан Општинског већа за културу и туризам, колеге из Матичне библиотеке, "Светозар Марковић" из Зајечера,наши дугогодишњи сарадници из културних установа, школа и вртића, представници удружења књижевних стваралаца, представници медија, добитници награда, пензионери, као и чланови библиотеке.
Директор, Милорад Грбовић, одржао је свечану беседу поводом 110 година постојања и рада Библиотеке.
Додељене су и књижевну награде "Мирко Петковић" , за књижевно стваралаштво: поезија, кратка проза, есеј, књижевни приказ; као и књижевна награда "Чика Андра", за дечју поезију. Председник жирија, Саша Скалушевић Скала, председник Крајинског књижевног клуба, уручио је плакете добитницима награда.
Награду "Мирко Петковић" добила је Милица Миленковић из Сврљига за есеј "Искра међу звездама ртањских ноћи". Награду "Чика Андра" добио је Александар Антонијевић, предшколац ОШ "Стеван Мокрањац" из Кобишнице, за песму "Маче и паче". Похваљена је и предшколска група васпитачице Владимирке Јовић, као најмлађи и најбројнији учесници на конкурсу.
Програм су употпунили ученици УШ "Стеван Мокрањац": Нена Ђурић, Анита Добрић, Давид Сурдановић и Лука Николић,под руководством професорке Ружице Рајковић.

Награђени су и најактивнији читаоци на свим одељењима и у огранцима.