Народна Библиотека
"Доситеј Новаковић"

ЛАЂА ФРАНЦУСКА МИХАЈЛА Ј. ЗАСТАВНИКОВИЋА

У оквиру Мајских свечаности 2019, у промотивној сали представљена је књига "Лађа француска Михајла Ј. Заставниковића", коју је приредио Дејан Томић, а у издању "Прометеја" из Новог Сада, "Гаса Србије" из Краљева и Народне библиотеке "Доситеј Новаковић" Неготин.
Михајло Ј. Заставниковић аутор чувених песама „Тамо далеко“, „Креће се лађа француска“ и других антологијских и химничких песама, као и прозних записа о албанској голготи српског народа, дуго је био скрајнут. Многи нису знали ко је аутор тих песама, које су прихваћене у народу тако да су скоро народне песме. Овом књигом исправља се неправда према овом песнику и значајној личности српске историје, а који је животно везан за Неготин и сахрањен је на неготинском гробљу. Књига је посебно значајна и за историју и културу Неготина. Пред бројним поштоваоцима неготинске културе о књизи су говорили: Зоран Колунџија, директор и уредник ИК "Прометеј", која је проглашена за издавача године, 2018. на сајмовима књига у Београду, Новом Саду и Нишу, Дејан Томић, аутор, Власта Младеновић, уредник и Милорад Грбовић, директор неготинске библиотеке, која је један од издавача.
Песмама „Креће се лађа француска“ и „Тамо далеко“ програм су улепшали ученици 4. разреда Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ Лука Николић (хармоника) и Давид Сурдановић (вокал), као и Марија Шамић, ученица 4. разреда Неготинске гимназије (и победник на општинском и окружном такмичењу рецитатора), која је читала Заставниковићеве текстове и песме.

Сарадња са ИК "Прометеј" наставља се продајном изложбом књига, која ће бити отворена на одељењу за одрасле, од понедељка, 13. маја.