Народна Библиотека
"Доситеј Новаковић"

ОКРУГЛИ СТО - ЈЕСЕТРЕ

У уторак, 21. маја, у промотивној сали одржан је округли сто „Израда бизнис плана за креирање бренда „јесетри“ и развој туризма“.
Весна Максимовић, представник Светске организације за природу (WWF) представила је студију „Развијање алтернативнох извора прихода“, која је урађена у оквиру пројекта „Живот за дунавске јесетре“. Студија је урађена у оквиру Пројекта „Живот за дунавске јесетре“, који спроводи WWF, а финансира ЕУ.
У радном делу, у отвореној дискусији сакупљене су и разматране пословне идеје ради израде бизнис плана за развијање јесетри као туристичког бренда. Циљ је стварање пословних прилика у којима се извор прихода за локално становништво не заснива на лову јесетарских врста и производњи кавијара, већ на креирању алтернативних извора прихода и развој локалне заједнице, пошто и јесетре могу да буду бренд Неготина. Изградњом бране ХЕ Ђердап 2, најдаље где јесетре, живи фосили из времена диносауруса, могу да стигну узводно, на путу од Црног мора, јесу места Радујевац и Прахово.
Учесници округлог стола били су: Весна Максимовић (Светска организација за природу (WWF), Горан Пиперски (Консултантска кућа ИСКРИВА), Иван Вељковић, помоћник председника општине у области економског развоја и инвестиција, Драган Радосављевић, члан општинског већа, Љутица Јовановић, члан општинског већа, Иван Радосављевић (Музеј Крајине), Данило Петровић (НВО „Бадем“) и Милорад Грбовић (Народна библиотека „Доситеј Новаковић“).
Ради реализације даљих активности формиран је „Јесетра центар“, као неформална мрежа и место окупљања заинхтересованих страна, ентузијаста и као инкубатор пословних идеја инспирисаних јесетрама.
Сајт пројекта „Живот за дунавске јесетре“:
https://rs.danube-sturgeons.org/

Студија Procena društveno-ekonomske situacije i dostupnosti prirodnih resursa u Prahovu, Radujevcu i Negotinu – Istočna Srbija
https://rs.danube-sturgeons.org/…/RS_A1-study_FINAL_April-2…

Сажетак
https://rs.danube-sturgeons.org/…/Razvijanje-alternativnih-…