Народна Библиотека
"Доситеј Новаковић"

Креативна радионица: "Најлепше приче причају баке"

У оквиру пројектне наставе: "Читам, пишем, меморишем" коју изводе ученици 1/1 одељења ОШ "Бранко Радичевић" са учитељицом Виолетом Лазић, а у сарадњи са дечијем одељењем Библиотеке, одржана је креативна радионица: "Најлепше приче причају баке". Најлепше приче нашим првацима причале су и читале чланице Удружења пензионера.Теме прича су биле басне и приче о животињама. Деца су уживала у читању басни "Цврчак и мрав" , "Лисица и гавран", али и занимљивим причама и песмама о животињама, као и решавању загонетки. Било је ово једно дивно читалачко дружење на дечјем одељењу. Овим сусретом првака и дивним дамама из Удружења пензионера обележен је и Међународни дан гласног читања, који се обележава 1. фебруара.
Међународни дан читања наглас обележава се 1. фебруара већ 11 година у више од 170 земаља како би се указало на важност читања наглас и значај дељења прича међу људима.
Заједничко читање наглас важан је породични ритуал – деца бирају књигу и с родитељем или другом одраслом особом окрећу стране, гледају илустрације и одговарају на питања у вези с темом књиге и поступцима јунака. Читање наглас развија вештину слушања, обогаћује речник, развија машту и утиче на успешан социоемотивни развој деце.
Такође, читање наглас омогућава родитељима и другим одраслим особама које деци читају да буду својеврсни „читатељски узори“ и да на тај начин деци од најранијег узраста пренесу љубав према књизи.